szoba testvéreknek

Szoba testvéreknek - inspiráció

Hogyan osszuk el a szobát a tetvérek között?

A testvérek nemcsak életkorukban és gyakran nemben különböznek egymástól, hanem érdeklődésben is - más színeket kedvelnek, és természetesen szeretnének maguk dönteni négy faluk kinézetéről. Ha azonban ezek az elképzelések egymástól eltérnek (és persze általában ez az eset áll fenn!), nehéz minden ötletet egy egységes egészben ötvözni. Ha ilyen kihívással szembesülünk, gondoskodjunk külön térről (két tizenéves esetében - a terület megosztása) az egyes zónák elválasztásával. A legfontosabbak ezek közül: a szórakozás, a tanulás és a pihenés zónája. Ezekhez megfelelő, kifejezetten gyermek és ifjúsági bútort válasszunk!.

TIPP: válasszuk a fehéret! A fehér bútorok legnagyobb előnye, hogy univerzálisan felhasználhatók, amiket bármilyen színű kiegészítőkkel díszíthetünk.

A szekrény kiválasztása elmebaj nélkül.

A gyerekszoba megtervezésekor az egyik legnagyobb nehézség a szülőknek, hogy legyen elegendő hely a ruhák, könyvek vagy játékok számára. Érdemes még a tervezési szakaszban ügyelni arra, hogy megfelelő méretű ruhásszekrényt válasszunk. A legtöbb gyermekbútorgyártó különböző méretű és formájú szekrényeket kínál, amelyek más-más igényekhez igazodnak, de mindenekelőtt ahhoz a térhez, ami a testvérek szobájában rendelkezésre áll. A konfliktusok elkerülése érdekében már az elején érdemes meghatározni, hogy melyik polc kié. A bútorokat a gyermek kedvenc színeivel vagy névcimkével is megjelölhetjük. Ily módon könnyebb lesz a gyerekenek megjegyezni ezt a felosztást.

GYAKORLATI TIPP:válasszunk tükrös tolóajtós szekrényt!

A tolóajtók használata elősegíti a tér gazdaságos kihasználását a bútorok előtt, és ami még fontosabb, lehetővé teszi, hogy a szekrény az ajtó mellé kerüljön. Egy ilyen nem feltűnő, de okos megoldás lehetővé teszi a szekrény és az ajtó egyidejű használatának kényelmét. Az előlapot díszítő tükör jó szolgálatot tesz a testvérek kis szobájában. Optikailag megnöveli a helyet, és a fény tükrözése által hatékonyan megvilágítja a szobát.

A konfliktusmentes tanulás zónája.

A dupla tanulási zóna kialakítására hasznos lehet két külön íróasztal. Egyetlen hosszú felsőrésszel is helyettesíthetjük őket, amely alá több fiókos tárolót is tehetünk. Az ifjúsági íróasztalok mellett szólnak a beépített polcok, a könyvek és kiegészítők számára. A mély szekrények nagy mennyiségű iskolai felszerelést, tankönyvet, jegyzetfüzetet és könyvet rejthetnek el. Ez a praktikus megoldás elősegíti, hogy a helyiség rendezettnek tűnjön, valamint lehetővé teszi a kiegészítők diszkrét tárolását, amelyek egyébként felhalmozódnak a szoba közepén, és rendetlenséget okoznának. Fontos továbbá az íróasztalhoz való szék kiválasztása, melyeknek legtöbbje magasságában állítható. Ez a bútor együtt növekszik a gyerekekkel, aminek köszönhetően értékes időt és pénzt takaríthatunk meg.

A tanulási helyeknek nem kell azonosnak lenniük. A fiatalabb gyerekek rajzokkal, különböző alkotásokkal és matricákkal díszíthetik őket. A nagyobbak a divatos szerkentyűket és elektronikai kütyüket részesítik előnyben. Ha az egyik testvér egy asztali számítógépet, a másik pedig laptopot szeretne, akkor, ha lehet, engedjünk óhajuknak. Ez a megoldás megosztja a teret, és mindenekelőtt támogatni fogja az egyes testvérek egyéni adottságait.

Egy emeletes ágy biztonságos távolságot nyújt.

A két gyermek igényeinek és elvárásainak összehangolását, valamint a bútorok optimális elhelyezését egy emeletes ágy jelentősen megkönnyíti. Ez nagyon helytakarékos, mert egy olyan szabványos modell, mint például a képen látható Jerry emeletes ágy, 125 cm x 252 cm-es méretű, míg két különálló ifjúsági ágy egymás mellett kétszer ekkora helyet foglal. A lekerekített élek, a stabil konstrukció és a leesésgátló biztosítja, hogy a gyermek nyugodtan aludhasson. Az emeletes ágyak további előnye, hogy inspiráló hatással van a gyermekek képzeletére. Ki ne emlékezne azokra a csodálatos pillanatokra, amikor gyerekként kalózok lehettünk, vagy éppen emeletes buszt vagy űrhajót vezethettünk?

Panelban élő testvérek kicsi szobáját praktikus részletekkel kell kiegészíteni. Egy nagyon divatos dekorációs elem, a kárpitozott fal. Tökéletesen mutat a nappaliban, a folyosón, és gyönyörűen díszíti a gyermekszobát, ami által belső tér komfortosabbá válik. Egy ilyen falat alacsony költségvetésből, saját magunk is meg tudunk csinálni, ezáltal az ágy további funkciókkal bővül - a nyilvánvaló pihenés mellett a zenehallgatás, az olvasás vagy a hosszas tinédzser baráti beszélgetések maximális kényelemben telhetnek. A puha bélés és az egyenletes felület kedvez a különféle kiegészítők, fényképek, kártyák vagy betűk elhelyezésének, amelyek szebbé teszik a gyermek szobáját, valamint egyedi karaktert adnak neki.

Főszepben az ifjúsági komód.

Az utóbbi években a komódok gyermek- és ifjúsági szobák egyik legelterjedtebb bútordarabjává váltak. Ez annak köszönhető, hogy ezek a tágas bútorok vitathatatlanul nagyon praktikusak. Számos fiókkal redelkeznek, gyakran plusz polcokkal, mind a fehérnemű, mind a ruházat és egyéb kiegészítők elhelyezésére. A nagyméretű asztallap viszont kiegészítő könyvespolcként is funkcionálhat. Az ifjúságot elbűvöli az állatok világa, így helyet kaphat a komód tetején és egy teknős terrárium, hörcsögketrec vagy akár egy kisebb akvárium is. A komód kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a szoba minden kis lakója ugyanannyi helyet kapjon. Páratlan számú fiók esetén fennáll a viták és félreértések lehetősége.

Nyitott polc mindennek.

Egy nem túl nagy helyre jó ötletnek bizonyul a kis és multifunkcionális bútorok használata. Ezeknek a bútorelemeknek a klasszikus példája egy ifjúsági könyvespolc. Ez biztosítja az optimális mennyiségű helyet az iskolai felszerelések és tankönyvek számára, ugyanakkor a falra merőlegesen is beállítható a tér megosztása céljából. Ha nincs elegendő hely a csecsebecsék tárolására, tehetünk a polcokra dobozokat, praktikus rendszerezőket, ezáltal szekrényhez hasonló tárolóhelyhez jutunk! Ha egy lány és egy fiú testvér használja a szobát, a lány dobozai klasszikusan rózsaszínek, a fiúé kékek lehetnek. Idősebb gyermekek esetében a púderrózsaszín és a szürke szín lehet az ideális választás.
Kis lakásban lakó testvérek kicsi szobájába nem könnyen tudunk további bútorokat tenni, de ne feledjük, hogy számos lehetőség van arra, hogy további teret nyerjünk a gyermek személyes dolgainak. A falakra polcokat akaszthatunk könyvek és egyéb kiegészítők számára, a szekrények oldalára, vagy az ajtóra akasztókat szerelhetünk, de vásárolhatunk vagy készíthetünk kartonból különféle ízléses dobozokat, amiket elrejthetünk a szoba különböző zugaiba vagy éppen az ágy alá.