Ma kis lakáshoz hoztunk inspirációt és ötleteket. Nevezetesen egy olyan kis nappalit, amit minden nap hálószóbává kell átalakítani. A hálószoba a nappaliban divatos megoldás főként akkor, ha a fiatal szülők a meglévő hálószobát a gyerekeknek szánják, vagy amikor otthoni irodává alakul a hálószoba.

Egyensúly. Nappal nappali, éjjel hálószoba.

A nappali az a hely ahol fel kell készülni váratlan vendégekre: egy felsőszomszédra, akinek ismét elfogyott a cukra, vagy egyszerűen egy jó barát vagy rokon megjelenésére. Egy hely, ahol kávéval az asztalon át lehet beszélni az elmúlt időszak ügyes-bajos dolgait.

A hálószoba viszont gondoskodik arról, hogy gondtalanul pihenhessünk, egy kényelmes ágyban átadhassuk magunkat az éjszakának. Ezen kívül egy olyan hely, amely nyugodt menedéket teremt a tulajdonosa számára.

Ha nagy szobánk van, akkor a hálószobát válaszfallal vagy tolóajtóval, esetleg tv-szekrénnyel választhatjuk el a nappalitól. A legtöbb esetben azonban nincs erre lehetőség, ezért a nappali zónát olyan több funkciós bútorral kell berendezni, ami éjszaka hálószobává alakítható.

A "Hálószoba a nappaliban" elrendezés alapja egy kárpitozott, ágyazható sarokgarnitúra

Válasszunk a nappaliban egy részt, ahol nagy hely van a sarokgarnitúrának. Hálás lesz az egész család, hogy együtt tud filmet nézni vagy nagyobb sporteseményeken együtt szurkolni.

A nappaliban található sarokgarnitúra fontos szerepet tölt be vendégek fogadásakor is. A sarokgarnitúrának az egész nappali díszének kell lennie, magára vonzva a figyelmet.

Ezen felül az általunk ajánlott sarokgarnitúra ágyazható funkcióval is rendelkezik, összekötve a nappali és hálószoba szerepét. Éjjel ágyként funkcionál. Ilyen esetekben a sarok jobb megoldás lehet, mint a kanapé, mivel így elkerüljük a kényelmetlen, két rész közti illesztést. Ráadásul a sarokgarnitúra rendelkezik egy hatalmas ágyneműtartóval is, amelyben az ágyneműt tarthatjuk.

A kárpitozott bútorok kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy milyen anyagból készült. Különösen figyeljünk az olyan részletekre, mint: Martindale-teszt, kopás és fényállóság.

Ha olyan modellt választunk, amely jó minőségű anyagból készült, hibátlan megjelenésével biztosan hosszú évekig kiszolgálja majd igényeinket!

Férőhely és a jó megjelenés – tolóajtós szekrény.

Olyan esetben, amikor a nappali egyben a hálószoba, nem lehet kihagyni a tágas ruhásszekrényt. A nehézség ott kezdődik, mikor válogatunk és feltesszük magunkban a kérdést, hogy " vajon milyen tolóajtós gardrób illene a nappaliba?" Inspirációnkban egy olyan tolóajtós gardrób szerepel, amely a teljes egészében visszafogott színekből áll. Egy ilyen megoldásnál a szekrény nem kerül előtérbe, hanem csak beleolvad a környezetbe. És ha a szobánk kicsi vagy sötét, optikailag nagyíthatja a teret, ha olyan szekrényt választunk, ahol egy nagyméretű tükör van az ajtón.

Egy tolóajtós gardrób vajon elég helyet biztosít a ruháinknak?

Valószínűleg nem, ezért is van elrendezésünkben egy komód is. Kombinálja a tárolási funkciót az expozíció lehetőségével. A komód három részre osztható. A középső része nyitott polcos, ahol a kedvenc fényképeinket vagy kávés csészéinket tároljuk. A komód két oldalsó részén két polcos szekrény található, ahol tárolhatjuk a fehérneműket, felsőket vagy egyéb ruhákat.

A nappali alapfelszereltsége a TV szekrény és a dohányzóasztal. A harmónia kedvéért a tv szekrényt és a dohányzóasztalt ugyanabból a bútor családból választottuk ki, mint a komódot. A TV szekrény nagy előnye a zárt polc, amely helyet biztosít a fontos dokumentumok tárolására.

A "hálószoba a nappaliban" elrendezésben a dohányzóasztal kettős funkciót tölt be. Nappal elsősorban kávézóasztalként funkcionál, azonban éjjel egy éjjeliszekrénnyé alakul át, ahol könyvet, telefont vagy ébresztőórát tárolhatunk rajta.

Hálószoba a nappaliban – választható kiegészítők.

Ha egy szoba kettős szerepet tölt be, könnyű felhalmozni a felesleges dolgokat, amelyek megzavarják a harmóniát. Egy ilyen nappali – hálószoba berendezésénél visszafogott színekre és fehérre van szükség, ami a rend és tisztaság érzetét kelti. Egy másik fontos szempont a szoba komfortossága. Ezt könnyen megvalósíthatjuk textíliák segítségével: függöny, szőnyeg, párna. Ügyeljünk a világításra is. Minden hálószobába szükséges éjjeli lámpa is, vagy egy szabályozható fényerejű fő fényforrás.